Legice u kuhinji - portal o dobroj papici

Kako napraviti domaću tjesteninu

objavljeno 01 Svibanj 2014 od

Ako ste ljubitelj tjestenine, vjerujem da se slažete da se domaća nikako ne može usporediti s kupovnom.  Kod nas neka jela, poput fiša, jednostavno se ni ne stavljaju na stol ako nema domaće tjestenine. Koristimo naravno i kupovnu, a kad odlučim pripremiti domaću, napravim malo veću količinu da imamo neko vrijeme.

Ove tagliatelle su malo obogaćene paprom jer su takve savršeno odgovarale uz jelo kojem su bile prilog. Slobodno ga izostavite iz recepta ako niste ljubitelj.

Na ovaj način pripremam sve oblike tjestenine odnosno na kraju ih režem u uže ili šire tagliatelle, krpice i sl. ovisno o jelu koje pripremam. Ono što je bitno za spomenuti je da koristim ručnu mašinicu za izradu tjestenine i to samo onaj glatki dio koji ju stanjuje jer valjkom jednostavno to predugo traje, a i nikada ne mogu razvaljati onako tanko kako želim. Vjerujem da većina vas ima taj vrijedni stroj u svojoj kuhinji i da ga često koristite 

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 1 dcl vode
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra

Priprema:

U brašno dodajte jaja, sol i vodu te rukama umijesite tijesto. Što ga tvrđe umijesite to će vam se kasnije manje lijepiti za prste i manje ćete brašna morati upotrijebiti prilikom valjanja i rezanja. Ovim omjerom sastojaka dobijete dovoljno tvrdo tijesto koje se ni malo ne lijepi.

Nakon što umijesite, kuglu omotajte folijom i stavite u hladnjak 10-15 minuta da malo odmori, a za to vrijeme pripremite mašinicu.

Podijelite kuglu na osam manjih komada jer će vam tako lakše prolaziti kroz valjak. Mašinicu namjestite na najširi razmak. Kod mene je to br.1. Uzmite komad tijesta i prođite jednom kroz valjak. Presavijte tijesto na pola pa još jednom. Sada krajeve koji su neravni savijte prema unutra pa još jednom taj komad provucite kroz valjak. Tim postupkom zapravo još jednom mijesite tijesto i ono postaje elastičnije i puno zahvalnije za daljnju pripremu odnosno obradu.

Nakon što ste tri puta komad tijesta provukli kroz najširi razmak, pomaknite ga na br. 2 i jednom provucite. Zatim na broj 4 jednom pa na broj 6. Ako radite krpice, broj 6 će biti dovoljan, a ako se odlučite na tagliatelle, prođite i kroz broj 7. Bit će fine i tanke.

Nakon što ste dobili dugačak komad tijesta, prerežite ga na pola da možete lakše s njim baratati. Svaku polovicu s obje strane pobrašnite i režite na komade kakve želite. Dolje na slikama se vidi kako sam ja radila široke tagliatelle. 

Tako napravljene su stajale 2-3 sata prije nego sam ih stavila kuhati. Svježe napravljenu tjesteninu kuhajte minutu u ključaloj vodi pogotovo ako je tanka poput ovih tagliatella. Iscijedite, isperite pod mlazom vode i poslužite.

Napomena: Ako nećete svu tjesteninu upotrijebiti, ostavite ju da se dobro osuši kako bi ju mogli spremiti. Tako osušenu tjesteninu kuhajte duže.

Sanda

Sanda

"Jedna od lijepih stvari u životu je što imamo pravo stati, ma što radili, i posvetiti svoju pažnju hrani." Luciano Pavarotti

Ostavi komentar

Zadnje objavljeno

Najviše čitano

Vi ste ovdje:Naslovnica Savjeti Kako napraviti Kako napraviti domaću tjesteninu